Özellikle kendilerini yerli ve milli olarak tanımlayıp, karşısındakileri yerli ve milli olmamakla ötekileştiren iktidar, Türkiye futbolunun ve futbolcusunu önüne kapatan kararlara imza atarak ötekileştiriyor.
Bunun en son örneği ise Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in, Süper Lig'de yabancı oyuncu kontenjanının 14'ten 16'ya yükselten karara imza atmasıydı.
Yabancı futbolculara yönelik TFF’nin aldığı kararlar, Türkiye futboluna getirisi ve katkısı olmayan kararlardır.
Ekonomik politikalarını yerli ve milli üretime değil, ithalata ve tüketime dayanan iktidarın, Türkiye Süper Liglerini yerli ve milli futbolculara değil, Türkiye futbolunu ve futbolcusunu tüketen ekonomik politikalarına benzetmiştir.
Tüketime dayalı politikalarla futbolumuzu ve futbolcumuzu tüketen bu kararlarla mı dünya futboluna ithal yabancı futbolcularla mı söz sahibi olacağız?
En verimli dönemlerini dünyanın ünlü kulüplerinde geçirerek ülkemize gelen yabancı futbolcular, liglerimizde birkaç yıl ya oynayarak, yada oynamadan kulüplerine maddi getirisi olmayan bir şekilde ülkemizi yabancı enkazına çevirerek gitmişlerdir.
Getirisi ve geleceği olmayan yabancı oyuncu kontenjanının 14'ten 16'ya çıkarmakla, sadece günü ve anı kurtarırken, geleceğimizi kurutur ve gençlerimizin hayallerini de yıkmış oluruz.
Arjantin’li Oscar Garo Türkiye’nin ilk profesyonel yabancı futbolcusu olarak 1951 yılında Adalet takımına transfer olmasıyla başlayan sürecin ardından binlerce yabancı futbolcu ülkemizden geldi geçti.
Arjantin’li Oscar Garo’yla başlayan sürecin ardından yabancı sayısı için birçok kurallar koyarak, yaz boz tahtasına benzer bir şekilde kuralları değiştirdikçe, değiştirdik.
1966 ile 1999 yılları arasına kadar geçen 33 yıllık süre içinde sadece 4 kez değişen kural, bu tarihten itibaren ise neredeyse her sezon farklı bir boyuta bürünerek değişti.
Değiştikçe, değişen her kural, Türkiye futboluyla futbolcusunun geriye gitmesi anlamına gelmeteydi.
Galatasaray 2017 – 2018 sezonunun 8. haftasında Atiker Konyaspor ile oynadığı maça 11 yabancı futbolcuyla çıkarak, Türkiye futbol tarihinde bir ilki gerçekleştirmesi ülkemiz adına bir utanç tablosudur.
İktidarın yabancı futbolcu politikasının Avrupa’daki tablosuna bakıldığında Ekim 2020 itibarıyla Ukrayna ve İskoçya'ya geçilmiş ve sıralamada 13.'lüğe gerilemişti. Türkiye, 2020-21 sezonunu 12 veya daha geride bir sırada tamamlarsa, 2022-23 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılım hakkı bile elde edemeyecek.
Yıllar içinde birçok kez değişikliğe uğrayan yabancı futbolcu kuralının önümüzdeki sezon için yeniden değişmesi, yine gündemde…
Türkiye Futbolunun gerçek anlamda bir reforma ihtiyacı vardır, bu reformu yapmadığımız sürece bugünkü tablo neyse, yarınki tabloda aynı olacaktır.
Yerli ve milli olmayan Süper Lig!
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.