TFF, Bölgesel Amatör Liglere yönelik olarak aldığı kararlarla ilgili hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor.
Bir ileri adımı ile Amatör kulüpler ile amatör sporcuların umudu haline gelen kararlar alan TFF, bir sonraki geri adımıyla da Amatör kulüpler ile amatör sporcuların umudunu tüketen kararlar alarak hayal kırıklıkları yaratmaktadır.
Pandemi sürecinde BAL Ligleriyle aldığı kararlarla dikkat çeken TFF, BAL kulüpleriyle birlikte Amatör sporculara yaşattığı mağduriyetler nedeniyle güvenirliliğini de kaybetmiştir
Tüm profesyonel ligleri başlatan TFF, her nedense ülkenin alt yapısı olan BAL ve SAL Ligleri söz konusu olduğunda takılıp kalmaktadır.
Eylül, Aralık, Nisan, Mayıs ayları derken başladı, başlayacağı söylenen BAL Liginin Haziran ayının ilk haftası denilerek bir kez daha ertelenerek şartlı ve dayatmacı bir şekilde başlayacağına karar vermiştir.
TFF’nin, Haziran ayında şartlı ve dayatmacı bir şekilde başlatılacağı söylenen BAL Ligine yönelik olarak Kulüp başkanlarıyla, Amatör sporculardan büyük tepkiler gelmiştir
Açıklanan 6 maddelik kararların ilk 1. maddesi ne bakıldığında “Pandemi koşulları göz önünde bulundurularak ilgili devlet kurum ve kuruluşları ile TFF yönetim kurulu ve Sağlık Kurulunun uygun görmesi halinde müsabakaların oynatılmasına karar verileceği” şeklindeki açıklamada BAL Liginin Haziran veya Temmuz aylarında da oynatılacağı bile şüphelidir.
05-06 Haziran 2021 tarihinde oynatılacağı beklenen BAL Liginin şartları arasında olan “iç sahada oynanacak her maç için sahadaki görevliler dahil PCR testi kulüpler tarafından yapılacak” şeklinde açıklamanın pandeminin sıkıntılarını yaşayan BAL ve SAL kulüplerine şart olarak dayatılması gücü ve parası olan kulüplerin çıkarlarına hizmet etmektedir.
Kulüplerin her oynayacağı müsabakalarda top toplayıcısından tutunda, özel güvenlik görevlisine, Ambulans görevlisinden, Polisine, Doktoruna ve 22 futbolcusuyla 40 – 50 kişiyi bulacak PCR testi söz konusudur. Her yapılacak PCR testinin kişi başı azami fiyatı 100 – 150 TL arasında düşünüldüğünde her müsabaka için 5000 TL ile 7.500 TL toplamda ise sezon sonuna kadar 50.000 TL ile 100.000 TL olarak yeni bir maliyet çıkacak olmasıyla kulüplerin sıkıntılarını daha da artıracak ve Liglere katılmalarını zorlaştıracaktır.
“Katılım sayısına göre yeniden yapılacak statü ve gruplandırmayla, müsabakaların Haziran ayının 1. Haftasından itibaren sıkıştırılmış bir takvim ile oynatılması kararına uyacağı” şeklinde bir şartın getirilmesi, BAL Liglerinde yaşanan belirsizliklere rağmen, BAL Ligine hazırlıksız yakalanmamak için transferler yapan kulüpler, aylar öncesinde hazırlıklara başlamışlardı.
Ancak tam kapanma uygulamasıyla, İstanbul ve diğer illerde, Amatör kulüplerin idman sahalarına getirilen yasaklar ve yaşanan belirsizlikler, BAL ve SAL Liglerinin oynatılmayacağı yönünde bir algı yaratmasından kaynaklı Liglere hazırlık yapan kulüpler, futbolculara izin vermek zorunda kalarak, idmanlarına ara vermişlerdir.
“Müsabakaların Haziran ayının 1. Haftasından itibaren sıkıştırılmış bir takvim ile oynatılması” kararı veren TFF, Haziran ayına kısa bir süre kala, bir programa sıkıştırılan kulüpleri, lige başlamak ile başlamamak arasında tercih noktasına getirmiştir.
Açıklanan 6 maddelik kararın 5. maddesine bakıldığında “oynamaya karar veren her 30 kulüpten birine 3. Lige çıkma hakkı verilmesi” şeklindeki karardan 30 kulüpten birine 3. Lige çıkma şansı tanınmaktadır.
Yapılan bu açıklamaya göre takım sayısı ne kadar fazla olursa 3. Lige çıkan takım sayısı da bir o kadar fazla olacak, takım sayısı ne kadar az olursa 3. Lige katılım sayısı da bir o kadar az olacaktır. Bir diğer deyişle BAL’a katılacak takımlar 30/1 şansla mücadele ederek %10 şansı bile olmayacaktır.
BAL Ligine başvuran 266 Kulübün hepsi Liglere katılsa bile toplamda 9 takım 3. Lige çıkacaktır.
Gelinen nokta itibarı ile 6 maddelik şartların bütününe bakıldığında, sıkıştırılmış bir programa sıkıştırılan kulüplere, ister oyna, ister oynama şartı dayatılarak tercih senindir denilmiştir.