banner62
BİST
5.129,06
ALTIN
1.328,59
DOLAR
20,88
STERLİN
26,28
EURO
22,59

YaşamHak projesiyle en az 6 bin 500 kadının hayatına dokunduk

CHP Tunceli Kadın Kolları Başkanı Handan Kahraman Şanlı, şiddet gören kadınlar için kurulan “YaşamHak” projesiyle 6 binin üzerinde kadına ulaştıklarını açıkladı.

Yeni Dersim
Yeni Dersim
01 Temmuz 2022 Cuma 20:08
YaşamHak projesiyle en az 6 bin 500 kadının hayatına dokunduk

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Kadın Kolları Başkanı Handan Kahraman Şanlı, şiddet gören kadın ve çocuklar için 5 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen ‘YaşamHak’ projesini kapsamında açıklamalarda bulundu.

Yaşam hakkının en temel hak olduğundan yola çıkarak projeye ‘YaşamHak’ adını verdiklerini söyleyen Handan Kahraman, 444 82 85 numaralı hattı arayan şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz destek verdiklerini bunun yanı sıra projeyi genişleterek kendini güvende hissetmeyen kadınlara da destek olacaklarını belirtti.

EN AZ 6 BİN 500 KADININ HAYATINA DOKUNDUK

‘YaşamHak’ projesi kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları, barolar ve yerel yönetimlerle 100’ü aşkın protokol imzaladıklarını söyleyen Handan Kahraman, bugüne kadar en az 6 bin 500 kadının hayatına bire bir dokunduklarını belirtti. Uygulama ile şiddet gören kadınlarla, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerinin bağlantı kurmalarını sağladıklarını söyleyen Handan Kahraman, gerektiğinde kolluk kuvvetlerini de harekete geçirdiklerini ifade etti.

HER YERDE TELEFONUN DİĞER UCUNDAYIZ

‘YaşamHak’ projesi kapsamında şiddet mağduru kadınların yanı sıra kendini güvende hissetmeyen kadınlara da destek olacaklarını belirten Handan Kahraman, şunları söyledi:

“Toplu taşımada, sokak lambasının yeterli olmadığı bir yerde ya da yalnız yürürken ürken tüm kadınlara sesleniyorum: Yalnız Değilsin, Biz Varız. 444 82 85 numaralı hattımızda size eşlik edecek olan bir kız kardeşiniz var. Kendinizi güvende hissetmediğiniz her yerde telefonun diğer ucundan size destek olacağız. Bir olumsuzluk yaşandığında kolluk kuvveti ile doğrudan iletişime geçerek, can ve mal güvenliğinizin sağlanmasını temin edeceğiz.”

EN AZ 500 KADIN KATLEDİLDİ

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı bir yılını doldurdu. İstanbul Sözleşmesi’nden “hukuksuz bir kararla fesih edildiğinden” bu yana en az 500 kadının katledildiğini ifade eden Handan Kahraman, “Kadın katillerini cesaretlendiren kararlardan bazıları” diyerek şunları sıraladı:

“İstanbul’da yaşayan 27 yaşındaki Duygu Kadakal’ı öldüren Hakan Kadakal’ın yargılandığı dava 4 yıl sonra sonuçlandı. Katile önce "eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ardından sanığın duruşmadaki iyi hali gerekçesiyle takdiri indirim uygulanarak, ceza müebbet hapse indirildi. Burdur'un Bucak ilçesinde, 17 yaşındaki Gizem Canbulut vahşice öldürüldü. Cinayetten iki gün önce katil Eren Yıldız, arkadaşına “Gizem’i öldürsem kaç yıl yatarım?” diye mesaj attı. Mahkemede, “Cezalandırılmak istiyorum” diyen katile önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. Ardından “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri uygulanarak ceza 20 yıla düşürüldü.

KADINLARIN PAYINA DÜŞEN ŞİDDET VE ÖLÜMDÜR

Kayseri’de boşanma aşamasında olduğu Sinem Karadeniz'i bıçaklayarak ağır yaralayan Ali Karadeniz hakkında önce 15 yıl hapis cezası istendi. Bu olaydan 10 gün önce ‘reşit olmayanla cinsel ilişki’ suçundan tahliye edilen caniye “haksız tahrik” indirimi uygulandı. Cezası 11 yıl 3 aya düşürüldü. Katillerin iyi hal ve haksız tahrik indirimi ile ödüllendirildiği bu davaların tümü İstanbul Sözleşmesi fesih edildikten sonra sonuçlandı. Tam da bu nedenle İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. AKP Hükümeti’nde kadınların payına düşen; yoksulluk, şiddet ve ölümdür. Biz bu çarkı tersine çevirmeye kararlıyız.”

Son Güncelleme: 19.08.2022 17:00
Anahtar Kelimeler:
Handan Kahraman Şanlı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.