HDP Dersim İl Eş Başkanı Ferhat Yıldız, gündeme ilişkin Yeni Dersim'in sorularını yanıtladı. Ferhat Yıldız'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle;
HDP'NİN PROJESİDİR
"Bunlar Dersim'in yereldeki sorunlarıdır. Herkesten önce bunlar HDP'yi ilgilendirir. Ve bu projenin HDP'nin projesi olduğunu biliyorum ancak 50 bin ağacın kesilmesi söz konusu. Biz her şeyden önce doğaya ve ekolojiye değer veren, bunu savunan, bunu programına koyan bir partiyiz. Bu konulara el atılması gerekir. Çöplerin vahşi doğaya terk edilmesi, diğer yandan 50 bin ağacın kesilmesi halk nezdinde tartışmalıdır."
NEWROZ ULUSAL BAYRAMDIR
"Newroz bizim ulusal bayramımızdır. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü, 12 Mart Gazi Katliamı ve 16 Mart Halepçe Katliamı ile ilgili Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri ile bir araya geldik. Newroz kutlamaları için 19 Mart günü yapılması kararı alındı. Bizim için Newroz'un anlamı ve önemi çok büyüktür. Kutlamalar da buna göre yapılacaktır."
DIMILKÎ KONUŞALIM
"Dersim halkına mesajım şudur; Dilimize sahip çıkalım. Dil bir halkın ruhudur. Eğer dil yok olursa ruh gider, ruh giderse beden de ölür. Sistemin Dersim'in halkının inancına, kimliğine, coğrafyasına bir yönelim var. Ne yaparsak yapalım kutsallarımıza, ziyaretlerimize, coğrafyamıza sahip çıkalım. Ama bunları yaparken dilimize de sahip çıkalım, Dımılkî konuşalım, Dımılkî söyleyelim hatta Dımılkî kavga edelim. Bırakın Türkçe kavga etmeyi."
yezit artigi Desimde katillerimize yer yapiyor. Öfkemizin ne kadar kabardigni gördügünüzde iraka kacsaniz kurtulamiyacaksiniz. Atersle oynuyorsunuz Desimde her kürt kelimesi Atalarimiza en assaglik küfürdür . Haq belae qurru bidero, Heq ae mekero ma qhurr nime diyen bir hakla qurrolugu dayatmaya calisalanlarin hangi proje kapsaminda ve asalanin yan kurulusu olarak orda olduklarini bizler cok iyi biliyoruz.
Dersimde yezit artigi olmadigi gibi yezit de olay mahalinde degilmis. Zamanin yesillisi simr ihale edilmis. simr kerbelada oluk oluk kan akitmis horasanda eba muslim ehli beyt davasina civi cakmis. birine yezit artigi demek bu cografya da cok agir itham olur. Dersim evladi fatihani horasan incinse de incitmemeli.
Beğen (0) Beğenmedim! (7)Murat Desimin D sini bilmiyorsun oyun bozulunca o ucuz qurro lak luk edebiyati ile aklinca Biz Desimlileri kafaliyacagini sanmissin, cigerim bir qurronun capi bir Dersimlinin ucsuz bucaksiz engin zekasini anlamaya degil bir 100 bin ömrü olsa gene yetmez. Desimde Ates kutsaldir üzerinde atlamak edebsizliktir, Ates konusunda tanidigin(Özünü kaybetmesim, ermeni kirmasi olmayan) bir yasli Desimliye sor sana uzun uzun anlatsin. hamidiye alaylarini, idrisi bitlisileri bütün Desimliler en ufak cucugundan en yaslisinda tek tek bilir ve devamli bedua ederler. Desimililerin kanini kerbeladan ber döken yezidin tohumlarini Biz cok iyi biliriz. bop projesinin bir kac lak lukcusuna anliyacagin pabuc birakmayiz. Derin Desim bu konuda binlerce yildir en siradan egitimdekilerini 18 sene en derin egitimle yetistirir.
dimilki, kirmançki, kirdki bunlar aynı dildir, yerel isimler..Dil literatüründe bunlara daha genel isim olan Zazaca deniyor..
Atalarımız nevrosu hiç kutlamadı..Dersimliler ve Kürtler hiç kutlamadı..nevruz İranlıların İslam öncesi Mitolojik bayramıdır ve içki içilir.....Müslüman kürt duysa bu bayramda içki içildiğini neler yapar?.NEVROZUN TARİHİNİ İNCELEDİM
newroz cok buyuk bir cografyada kutlanir. newroz dersimde kutlanmistir ve kutlanacaktir. eskiden bahar bayrami osmanli bile kutlamis. newroz pirozbe. inkar insanlik sucudur. Mazgirtte kurroca konusan var. De factoyu kurrolar mi acti? kendi elbisesine sahip cikamayan diline dinine nasil sahip cikacak ya hazreti kayyum
Beğen (0) Beğenmedim! (8)Dersim'i en çok asimile edenler kürtlerdir. Doğasını, inancını, dilini ve ırkını bugüne kadar asimile edip yozlaştırmışlardır. Dersimlilerin giyiniş tarzı ve aile yapısı hiç bir şekilde kürtlerle Örtüşmemektedir.
Geçmiş Zamanlarda yapılan festivallerde Dersimliler bilir; hemen hemen herkes kürtlerin davranış ve tutumlarından şikayetçi olup gelmelerinden rahatsız olmuşlardır. Dersimde hiç hırsızlık ve ya taciz olayı yaşanmazken bu dönemlerde yaşanmıştır. Çevre kirliliği yaşamışlardır. Üniversiteye gelen vasıfsız kürt öğrenciler ailelerin baskısından kaçıp sırf rahat etmek için buraya gelip şehrin kalitesini düşürmektedir.
Her neyse...
Şu dil konusuna geleyim. Açıklama yapan şahıs dımılki konuşalım demiş. Daha bu yörenin dilinin ne olduğunu bilmeyenler gelmişler dersim üzerinden siyaset yapıyorlar. BUYRUN DIMILKİ ;
Diyarbakır ilinin Çermik ve Çüngüş ilçeleri, Adıyaman ilinin Gerger, Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesinin yanı sıra Sason, Mutki ve Aksaray gibi ilçelerde yaşayan Zazalar dillerine Zazaki yerine Dimilî demektedirler.[kaynak belirtilmeli]
Bazı kaynaklar Dimili ismini Zazacanın Güney şivelerine bir isim olarak da vermişlerdir.[3]
Bizim dilimiz Zone Ma- So be - Kırmançki( Kurmançkiyle karıştırılmasın) ya da Desimce.
Ayrıca Sünni Zaza komşularına ise kendilerinden ayrılmış bir kol olarak gördükleri ve aynı dili konuştuklarından ötürü "Dereza" derler yani "amcaoğlu" denilmektedir.
SON OLARAK DERSİMLİLER KIRO KELİMESİNİ BİR ZAMANLAR NEDEN KULLANILDIĞINI UNUTMASIN.
Kurmanç Kürtlerine Kırdasi ve Kürtçenin Kurmançça lehçesine Kırdaski, ve özellikle Sünni Kürtlere ise Kur (Khur) denilmektedir.
Dersim Halkı tarihi boyunca bir sürü sıkıntılar yaşamıştır. Kürtler neredeydi? Uzak durun. Sizin Devriniz Bitti.
halka somut bir eşyler sunmadan konuşmak artık boş, bu arada dımıliki diyerek hala dersimi yok saymaktadır.
Nevroz Dersim bayramı değildir..nevroz ulusal bayramı imiş.. nevroz siyasal sostur..Gidin babanıza ailenize sorun nevrozu bilmezler..nevroz kürt siyasi hareketin uydurduğu bir bir etkinlik...
hdp Desimlilerin partisi olamaz.Güneydoğu orjinli bir partidir hdp..hdp bizim dilimizi kabul etmez, bizim gağanımızı hiç bilmez..hdp kürt milliyetçisi bir partidir..Tüzüğüne bakın...Desimli insan ayrımı yapmaz..ırkçılık yapmaz..Desim halkı çok farklıdır..