Emeklilerin dahi örgütlendiği, hayattın her alanında örgütlenen sınıflar, sportif alanda örgütlü bir sendikalaşma gerçekleştirilmemiştir.
Ülkenin alt yapısı olan ve geleceğini oluşturan sporcuların, örgütsüzlüğünden oluşan dağınıklık nedeniyle güvencesiz bir şekilde çalışmaktadırlar.
Erken yaşlarda spora başlanarak emeğini ve ekmeğini spor dallarında kazanmak amacıyla sportif faaliyetlere başlayan gençler, 35 yaş son olmak üzere 40 yaşa gelmeden sportif faaliyetleri bitmesinde kaynaklı güvencesiz kalmaktadır.
SPORDA SENDİKALAŞMA ZORUNLULUKTUR
Ülkemizde spor özellikle futbol dalında dünya spor konjonktüründe yerini almış, rekabet açısından Avrupa liglerinin seviyesine ulaşmış ve ekonomik yönden de devasa bir katma değer yaratmıştır.
Artık günümüzde amatör bir uğraş olmaktan çıkan futbol, Milyon dolarlık transferlerin konuşulduğu dev bir sektör haline gelmiştir.
Yaratılan ve milyon dolarlık bir sektör haline gelen futbol, yıldız futbolcuların olduğu bir üst tabakayı da içinde yaratmıştır.
Futbolda yaratılan üst tabaka denen yıldız sporcu kesiminin dışında kalan futbolcular, alt tabaka denen büyük çoğunluğu oluşturan futbolcular ve diğer dallarda faaliyet gösteren sporcular, kulüplerin emirlerine itaat eden, isteklerini yerine getiren, kulüplerine karşı haklarını arayamayan ve sesini çıkartamayan bir çoğunluk olarak dikkat çekmektedir.
Sendikalaşmanın önemi ve gerekliliği hususunda Abdülkadir Yücelman ; “ sporcu sendikalaşmasının spor endüstrisinde birçok şeyi değiştireceğinin altını çizmiş, ülkemiz de sporun en önemli sorunlarından biri olan örgütlenmenin yeni açılımlar sağlayabileceğini ifade etmiştir.”
(Kaynak Akademik Bakış Dergisi)
Ayrıca günümüzde kulüplerin, menajerler vasıtası ile yürütülen ücret görüşmeleri, dinlenme, hastalık, tazminat, ceza ve emeklilik gibi pek çok konudaki haklar sendikalaşma ile daha etkin bir şekilde savunulabilecektir.
Günümüzde çok büyük miktarlarda paralar kazanan ünlü ama azınlıktaki sporcu kesiminin dışında kalan ve genellikle alt liglerde mücadele eden sporcular için sendikalaşma büyük bir gereklilik haline dönüşmüştür.
Pandemi süreci bir kez daha göstermiştir ki, sendikalaşma bir gerekliliktir. Yaşanan süreçte alt tabaka amatör spor dallarında oynayan sporcular ötekileştirilerek, yalnız bırakılmışlardır.
Örgütsüz ve dağınık bir yapıda olan alt liglerde oynayan sporcular, işveren kulüpler tarafından mağdur edilmelerine karşın, örgütsüz dağınıklık nedeniyle haklarını koruyamamışlardır.
Galatasaray'ın ve milli takımın yıldız futbolcularından Metin Kurt, Profesyonel Futbolcular Derneği (PFD) ve Amatör Futbolcular Derneği (AFD) kurucuları arasında yer alarak örgütsel bir yapı içinde çalışmalara katılarak, Milli takım eski kalecilerinden Eser Özaltındere'nin İstanbul başkanlığını yaptığı, Beşiktaş sorumlusunun Mehmet Ekşi, Trabzon sorumlusunun ise Şenol Güneş olduğu Amatör Futbolcular Derneği (AFD), 12 Eylül 1980 Askeri Darbe sonrası kapatılmıştı.
Metin Kurt, ülkemizde Futbol alanında ilk kez sendikal faaliyet başlattığı için spordan aforoz edilmiş ise de 28 Aralık 2009'da Spor Emekçileri Sendikası (SPOR-SEN) ile yeniden sendikal hareket başlatıp, Kuruluş dilekçesi verilmek suretiyle, yasal süreç başlatılmış ve sendikal çalışmalar yürütmüştür. Aralık 2010'da anlaşmazlığa düştüğü SPOR - SEN'den ayrılmış olmasına rağmen mücadelesini hayatını kaybetmeden kısa süre önce kurduğu Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nda (SPOR EMEK-SEN) devam ettirmişti.
Ülkemizde hak aramanın ideolojik bir bakış açısıyla değerlendirilmesi nedeniyle, sporda örgütlü bir yapının oluşumunu engellemiş ve Metin Kurt’un sendikalaşma hareketini ileri bir noktaya taşımasına engel teşkil etmiştir.
Gelinen nokta itibarıyla hak arama noktasında savunmasız bir hale getirilen özellikle de alt liglerde oynayan futbolcular açısında sendikalaşmanın gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.
Sömürenler, sömürülenleri ideolojik olarak ayrım yapmadan sömürmektedir. Bu nedenle sömürülenler, sömürenlere karşı ortak bir yapı ile sendikalaşarak sömürülmekten kurtulabilirler.
Sporun alt tabakası oluşturan ötekiler, Galatasaray'ın ve milli takımın yıldız futbolcularından Metin Kurt’un başlattığı sendikalaşma hareketiyle, sporda sömürülmeyi en aza indirebilirler.
Kaynak: Akademik Bakış Dergisi