"Bizim kültürümüz, inancımız ancak dilimizi yaşatırsak yaşar," diyen Uçur sözlerini şöyle sürdürdü; "Dilimiz Kırmançki/Zazaki Unesco'nun kaybolma tehlikesi altındaki diller listesindedir. Özellikle Dersimli kardeşlerimden ricam; tüm yaşamlarında bu acı gerçeği gözeterek hareket etmeleri yönündedir. Anadilimiz üzerine bastığımız toprak, suyunu içtiğimiz ırmak, gölgesinde serinlediğimiz ağaç kadar kutsaldır."
Derginin yayın yönetmeni Okan Eroğlu ise; Sayın Uçur'u bu duyarlılığı ve hassasiyeti dolayısıyla kutlayarak, Dersim toplumunun Kırmançki/Zazaki dili ve kültürü üzerine yürütülen çalışmalara yönelik ilgisinin umut verici olduğunu ve geçmiş dönemlere nazaran dilin bir canlılık kazandığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Evet, kendilerinden bu anlamda özel çaba göstermelerini beklediğimizi ve etik olarak da bu çabayı göstermekle yükümlü olan bazı insanlar yeteri derecede bir duyarlılığı maalesef ki göstermiyorlar. Sıradan zamanlarda selam veren hal hatır soran söz konusu bu insanlar, bizi Piltan dergisiyle beraber görünce adeta kaçıyorlar. Oysa Piltan onların hikâyesini yazıyor. Ne var ki kendi hikâyesini dinlemekten kaçınan bu insanlara rağmen kervan yürüyor... Piltan emekçilerinden biri olarak Dersim toplumundan beklentim gündelik Yaşam içinde anadili Kırmançki/Zazaki dili ile alakası ma be xêr di'den öteye gitmeyen insanlara (bu insanların kurumu, ekonomik durumu, statüsü) ne olursa olsun itibar etmemeleri yönündedir. Biz Piltan dergisi olarak halkımızdan onay aldık ve engelleri bir bir aşma gayreti içerisindeyiz. Sizler vesilesiyle tüm dostlarımıza sesleniyorum; dilimiz ve kültürümüz üzerine bir araya gelmekten, Kırmançki/Zazaki tiyatro yapmaktan, kurslar düzenlenmekten, kendi algıları doğrultusunda emek, Kadın ve demokrasi mücadelesine dair söz söylemekten çekinmesinler"
Fransada yasiyorum, piltan,a abone olmak istiyorum, presudur icin neler gerekli yazarsaniz sevinirim. Okurunuz bol olsun
Sima peyro, wesuwarbe. Rindina bimane.