banner62
BİST
8.532,72
ALTIN
1.618,19
DOLAR
27,50
STERLİN
33,29
EURO
28,86

Gazeteci Ali Haydar Gözlü'nün "Domane 38 Belgeseli" 15 Kasım'da yayınlanacak

Gazeteci Ali Haydar Gözlü tarafından çekilen ve Dersim 37-38 katliamı tanıklarının yaşadıklarını konu alan "Domane 38 Belgeseli"nin ilk gösterimi 15 Kasım'da yapılacak.

Yeni Dersim
Yeni Dersim
12 Kasım 2021 Cuma 16:16
Gazeteci Ali Haydar Gözlü'nün "Domane 38 Belgeseli" 15 Kasım'da yayınlanacak

Çekimleri yaklaşık 6 ay süren ve yönetmenliğini gazeteci Ali Haydar Gözlü'nün yaptığı "Domane 38 Belgeseli" 48 dakikadan oluşuyor ve Kurmanci, Kırmançki, İngilizce, Arapça ve Soranice yayınlanacak 15 tanıktan oluşan belgeseldeki tanıkların 37-38 sürecinde en küçüğü 6 yaşında en büyüğü ise 13 yaşındaydı. 37-38'e tanıklık eden son jenerasyonun kayıt altına alınması nedeniyle söz konusu çalışma önemli bir belge niteliği taşıyor. 

İLK KIRMANÇKİ 38 BELGESELİ

Tanıkların tamamının Kırmançki konuştuğu belgesel ayrıca ilk Kırmançki 38 belgeseli olma özelliği taşıyor. Ayrıca belgesel önümüzdeki süreçte kitap haline de getirilecek. Belgesel 15 Kasım'da Rudaw TV'de saat 21:00'de gösterime girecek. Belgesel, diğer dillerde de sosyal medya üzerinden paylaşılacak. Öte yandan belgeselin müzikleri Metin Kemal Kahraman ve Ali İnanır'ın katkılarıyla yapıldı. Arşiv desteğini geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Hasan Saltık'ın verdiği belgeselde, çeviri ise Kemal Yıldız tarafından yapıldı.

Belgesele ilişkin konuşan gazeteci Ali Haydar Gözlü, "Pandemi sürecinde çektiğim bu belgesel Dersim tarihine önemli bir ışık tutacak. Kurmanci, Kırmançki, İngilizce, Arapça ve Soranice yayınlanması itibariyle Dersim'deki katliamın derinliği ve yaşanan travmanın başka coğrafyalarda da öğrenilmesi açısından önemli bir çalışma olduğuna inanıyorum. Rudaw TV Genel Müdürü Ako Mohammad'ın önerisi ve desteğiyle, gerek orta doğuda gerekse dünyada bu katliamın daha iyi anlaşılabilmesi için böyle bir çalışmaya başladık. Çekimlere başladığımız süreçte pandemi sürecinden kaynaklı belgesel çekimleri sırasında çeşitli zorluklar çektim. Çekim sürecinde hem tanıklarla bir araya gelmek, hem de tanıkların yaşadıklarını bizzat kayıt altına almak, yaşanan acıyı uluslararası boyuta taşıyarak daha fazla insanın öğrenmesini sağlayacağını bilmek, bu işi beni  açımdan daha da anlamlı kıldı. Sadece tanıkların anlatımına dayanan belgesel izleyiciler açısından katliamın derinliğinin daha da anlaşılmasını sağlayacaktır. Katliamı o dönem yaşayanların çocuk yaşta olması izleyenlere farklı bir bakış açısı sunacağına inanıyorum" dedi.

Son Güncelleme: 02.12.2021 01:01
Anahtar Kelimeler:
Ali Haydar Gözlü
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
VENG 2021-11-15 00:46:18

Bu filmıi yapanın Zazaca demeye dli varmadığı için, mutlaka Kürtlüğe büyük taviz veriyor, ve kürtçülüğü kendine hedef almış biri. Bu film bu yüzden sahtekarlıklarla dolu olacak ve Dersim ile alakası çok zayıf olur müjdesini veriyor.

Avatar
Hesene memi 2022-04-28 02:53:03

Zaza Zazaca konuşur, Kürt Kürtçe konuşur...Kürtler Zazaları sevmez bu gerçek..Ben Kürtçe anlamıyorum ve Zazaca konuşuyorum.Kendime nasıl Kürt diyeyim ki?..Bakın diller birer aidiyettir ve kimliktir.Bülbül sesi ile karga sesi aynı değil ki?..Bazıları neden gocunuyor ki?..Kişinin dili neyse odur.

Avatar
Dersimli efe 2022-04-27 21:32:17

Veng adına yorum yapan zat yorumu okudum sanki Mustafa Destici gibi Doğu Perinçek gibi düşünen Bir profil gibi yazmış in bu ne büyük bir önyargı ve ırkçı söylem biraz beynini reset et rahat la yoksa bu zehirli düşünce seni çok yıpratır