Gağan etkinliği sabah saatlerinde mahallelerde başladı. Öğleden sonra ise Seyit Rıza Meydanı'nda Gağan ekipleri ve halk bir araya geldi. Davul zurna eşliğinde geleneksel oyunlar oynandı. Ardından ise lokmalar pay edildi. Etkinlik hakkında bilgi veren sanatçı Metin Kahraman, Gağan'ın bir dayanışma ve yardımlaşma ritüeli olduğunu söyledi.
Kahraman, Gağan’ın yeni yılın yanı sıra üç aylık ibadet takviminin başlangıç dönemi olduğunu da ifade ederek, “Bu aydan itibaren pirler, mürşitler, rayberler talipleri gezmeye başlarlar. Bu, 21 Mart’ta tamamlanır. 21 Aralık’ta, 21 Mart’ta koltuğa oturacak olan padişahın yıldızı gökyüzünde görülür. Oyunda yüzü karanlık olan arkadaş gelecek yılın padişahıdır. Beyaz sakallı amcamız geçen yıldır. Torbacımız var. Bir de gelinimiz var. Gelinimiz bu dünyayı temsil ediyor. Bu dünya bakidir, insanlar gelip geçicidir. Bu tabi ki bir oyun sadece. Asıl Gağan ayı ibadet ayıdır. Evden gidenler, gelinler, ailelerini ziyaret eder. Kirveler, musahipler birbirine gidip gelir. Bu 21 Mart’a kadar süren bir başlangıçtır” dedi.
Gağan’ın, aynı zamanda fakirlere ve yoksullara sahip çıkmak olduğunu vurgulayan Kahraman “Gağan etkinliğinde toplanan eşyalar, yiyecekler yörede bulunan fakir ve yoksul ailelere dağıtılır. Fazlası toplanır ve hep birlikte yenilir. Gağan, Aleviler için çok eski kültürel bir gelenektir. Unutulmaya yüz tutmuştu biz bunu yaşatmak için çabalıyoruz.” dedi.
gagani alevilikle bagdastiramamis olacaksinizki böyle saklabanliga cevirmissiniz. ermenilerde gagani ermeni bayrami diye akkilarinca lanse etmeye calisiyorlar oysaki ermenistanda kimse gagani bilmez bir kac kacik akli celinmis gerizekalimiz onlarin agina düsüp kendini ermeni zannedip ermenistana yerlesti simdi o ayakla oraya bunu ermeni bayrami diye kakaliyorlar. ermeniler asla bu bayrami bilmezlerdi. neyse zamani geldiginde belgeler konusacak