Kültür ve Turizm Bakanlığının izinleriyle 2015 yılından bu yana Tunceli ve ilçelerinde yürütülen arkeolojik yüzey araştırmasında önemli sonuçlar ortaya çıktı. Tunceli’de Anadolu’nun kuzeydoğusundaki en eski insan izlerine ait kalıntılar tespit edildi.
Alt Paleolitik Dönemden başlayarak günümüzü kadar kesintisiz olarak il sınırları içerisinde insan etkinliklerinin yoğun olduğu arkeolojik verilerle kanıtlandı. Alt ve Orta Paleolitik ilk yerleşik topluluklarının izlerini günümüze taşıyan Çanak Çömleksiz Neolitik, Çanak Çömlekli Neolitik, Kalkolitik, İlk-Orta-Son Tunç Çağı Demir Çağına ait kalıntılar saptanarak kentin arkeolojik kronolojisi büyük oranda yüzey buluntularının sunduğu verilerle çerçevesinde tanımlandı.
12-13-14 Eylül 2020 tarihlerinde yürütülen çalışmalarda; keçilerini güden Umut’un obsidiyenden taş aletler olduğunu söyleyerek gösterdiği bölgede yapılan yüzey araştırmasında, olasılıkla Orta/Üst Paleolitik ve Epipaleolitik döneme ait yontma taş aletler bulundu. Bu tespitlerle birlikte ilimizin arkeolojik olarak boşluk olmaksızın eski toplumlar tarafından kullanılmış olduğu verilerle orta konuldu. Ayrıca Anadolu’nun kuzeydoğusundaki en eski insan izlerine ait kalıntılar tespit edilmiş oldu.
Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Yılmaz, buluntulara ilişkin detaylı bilgiler verdi;