Tunceli Belediyesi, dün resmi internet sitesi tunceli.bel.tr’den çöp tesisi, yani DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) projesi kapsamında detaylı bir açıklama yaptı. Projenin yer belirleme işleminden, ÇED sürecine, katı atık tesisinin çevresel avantajlarından, sistemin çalışma şeklinde kadar birçok soruya yanıt verildi. Açıklamada iddia edilen gibi 300 bin değil, 7 bin 500 ağacın kesileceği belirtildi.
“BELEDİYE TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİR”
Konuya ilişkin Av. Özgür Ulaş Kaplan’dan da bir açıklama geldi. Proje kapsamında 7 bin 500 ağacın kesileceğinin resmi olarak kabul edildiğini hatırlatan Kaplan, “Açıklanan rakam gerçek rakamları yansıtmasa dahi, 7.500 meşe ağacının kesileceği bizzat belediye tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. Projenin yapılacağı alan 18 hektarlık bir alandır. Yani 18 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Proje alanının tamamının traşlanacağı belirtilmektedir. Ayrıca yol inşası sırasında kesilecek ağaçlar da bu sayılara dahil edilmemiştir” dedi.
“KESİLECEK AĞAÇ SAYISI 52.500”
Proje alanının yüzde 70 - 80'i orman ağaçları ile kaplı olduğunun altını çizen Kaplan, “Aşağıdaki haritada görüleceği üzere yaklaşık 15 hektarlık alan tamamen ağaçlarla kaplıdır. Geriye kalan diğer alanlarda ise küçük bir bölümde ağaç bulunmaktadır. Orman Genel Müdürlüğünün istatistiki verilerine göre 1 hektarda 3.500 meşe ağacının bulunabileceği yönünde bilimsel tespitler yapılmaktadır. Kaz Dağları'ndaki maden çalışmalarında kesilen ağaç sayısı belirlenirken de bu tespitler kullanılmıştır. Sadece 15 hektarlık alan ağaç kaplı olarak kabul edilse dahi toplam kesilecek ağaç sayısı 52.500 olarak tespit edilmektedir” şeklinde konuştu.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI”
Açıklamanın devamı şöyle; “Dersim'deki çevre tahribatlarına karşı gösterilen duyarlılıklar, barajlar ve madencilik konusundaki duyarlılıklar ile bu proje sırasında binlerce ağacın kesilmesine gösterilen tepki arasında bir fark yoktur. Çevre duyarlılığı kişiye, kuruma, devlete ve topluluklara göre gösterilecek bir duyarlılık değildir. Kim tarafından yapılırsa yapılsın ayrımsız bir şekilde çevre tahribatlarına sessiz kalınmaması gerekmektedir. Bu sorun sadece ilgili köylülerin sorunu da değildir. Çevre sorunları tüm insanlığı ilgilendirir. Bu kapsamda, yörede bulunan bütün köy muhtarlarına vekaleten tarafımızdan hukuki süreç başlatılmıştır”
Bu belediyenin tek icraati show. Baska bise yok. Ihaleleride kaldirip halkla hizmet yapacakmis. Ihaleye gerek gormuyorlar cunku hizmet yokki.ihale yapsinlar. Bu agac katliamini muhalif parti yapsa kiyamet kopmustu. Kendileri yapinca haklilar. Orman vasfini yitirmis, corak taslik elverissiz yerler neden secilmiyor ?
Burda ufak bir hata, 18 hektarlık alan ise bu 180.000 metre karelik alana tekabül eder.