25 yaşında hayatının baharında bir gencimiz daha sevenlerini gözyaşlarına boğup arkasında "Neden?" ve "Nasıl?" sorularını bırakarak aramızdan ayrılmayı tercih etti.
Genç bir insanın kendisine, ailesine, toplumuna dönük hayalleri ve umutları olması gerekirken neden intihar eder?
İntiharın arka planında çok ağır depresyon ve bunalım görülür. Kişi mutsuzlaşır ve gelecek ile ilgili beklentileri kalmadığında "Ben neden yaşıyorum?" gibi düşünceler ile amaçlarını gerçekleştiremedikleri, hayalleri olmadığı, ümit duygularını kaybetmeleri sonucunda varoluşsal nedenleri ortadan kalktığı için ölümlerinin daha iyi olacağı kanısına varırlar.
Gençleri intihara iten birçok neden söylenebilir:
Anne baba tutumu, ekonomik sıkıntılar, kimlik çatışması vb. nedenlerden ziyade depresyondaki bir genç neleri yaşar veya depresyon belirtileri nelerdir?
Yalan söyleme, hırsızlık, tik, tırnak yeme, evden okuldan kaçma, sinirlilik, dik başlılık, yalnızlık hissi, sürekli iç sıkıntısı çekme, uyumsuzluk, aşırı hayaller kurma, öfkelilik, otoriteye düşmanlık gibi belirtiler gencin örtülü depresyon geçirdiğini gösterir.
Toplumda intiharlara dönük yanlış bir inanış vardır.
"İntihar eden kişi bunu dillendirmez."
Gençler intiharla ilgili şaka yapıyorsa bile ciddiye alınmalıdır. İntihar eden genç muhakkak öncesinde bir ipucu vermiş şaka ile karışık ifade etmiştir. Bu durumu fark eden aile ne yapmalıdır?
Sevgi dolu bir bakış, güler yüz, tatlı birkaç söz en büyük gereksinimidir gencin. Anne - babanın yuva sıcaklığını hissettirmesi, yol göstericiliği ve onu bunaltmadan yapılan deneticiliği gence yapabileceği en önemli ruhsal yardımdır. Aile tüm bunların yanında genci mutlaka bir uzmana yönlendirmeli ve destek almasını sağlamalıdır.
Kısaca anne baba pusulasız olan gence pusula olmayı becerebilmedir.
Yeni bir intihar vakası ile karşılaşmamak umuduyla...
Sönmez Aydın
Psikolojik Danışman