Ovacık İlçesine bağlı Kızık Köyü’nde internet alt yapısının olmaması ve telefon şebekesinin çekmemesi nedeniyle öğrenciler uzaktan eğitim sürecine katılmakta güçlük çekiyor. İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimde okuyan 11 öğrencinin bulunduğu 60 nüfuslu köyde öğrenciler ders çalışmak için evlerinden çıkarak yola iniyor. Köye 300 metre mesafede yer alan yolun viraj kısmına gelen öğrenciler sadece bu noktada ders çalışabiliyor. İnternetin çektiği tek nokta olan bu alana öğrenciler tarafından “Viraj Kafe” ismi verilmiş. Öğrenciler yaz ayalarında yolun viraj kısmına yaptıkları oturaklara oturarak ders çalışabiliyor. Kış aylarında ise 2 metreye varan kar nedeniyle ancak ayakta ders çalışabiliyorlar.
“EĞİTİM GERÇEKTEN ÇOK UZAKTAN”
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisi Dilan Aslan, köyde internet alt yapısı olmadığını ifade ederek, “Pandemi sürecinde eğitim uzaktan oldu. Bizim köyümüzde de internet alt yapısı yok. Zaten bile çekmiyor. Güçlükle bağlantı kurabiliyoruz. Telefonlarımız çekmiyor buradan. Eğitim uzaktan ama gerçekten çok uzaktan. Birçok öğrenci için daha uzaktan bu eğitim. Çünkü bağlanamıyoruz. Ve bir fırsat eşitsizliği oluyor ister istemez. Yine bu sadece üniversite ve yükseköğretimdeki öğrenciler için değil, ilkokuldaki öğrenciler için de böyle. Mesela köyümüzde birinci sınıfa başlayan öğrenciler var. Bir dönem gittiler ve okul kapandı. Hiçbir şekilde bu süreçte online eğitime katılamadılar. Yani ciddi mağduriyetler oluştuğunu düşünüyoruz. Bu anlamda çok ciddi adımların atılmadığını düşünüyoruz. Batıdaki çocukların birçoğu yokluktan bağlantı kuramıyordur, internet alamayan aileler de vardır ama sonuç olarak batıdaki öğrenciler doğudaki öğrencilere göre daha şanslı. Fırsat eşitsizliğinin en büyük mağdurlarının bu bölgede yaşayan çocuklar olduğunu düşünüyorum” dedi.
“GÜZ DÖNEMİ KAYDIMI BURADA YAPTIM”
Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Bölümü öğrencisi Ali Aslan ise, “İnternet burada çektiği için, çocuklar buraya geldiği için viraj kafe adını vermişler. Yazları şıraya oturma yeri yapmışlardı. İnternet sadece burada çektiği için. Bu sene birinci sınıftayım. Güz dönemi kaydımı burada yaptım. Alabildiğim bilginin hepsini buradan alabiliyorum sadece. Her işimi burada halletmeye çalışıyorum. Şuan kış ancak hava gayet güzel. Ama buranın kışı ser bir kış. Belli bir tarihe kadar yapmanız gerek bir ödev olduğunda eğer hava koşulları elverişsizse yapamazsınız, mümkün değil” şeklinde konuştu.
“DERSLERİMİZİ TELEFONDAN TAKİP EDİYORUZ”
Fırat Üniversitesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Şilan Aslan, köydeki çoğu çocuğun bilgisayarının olmadığını ifade ederek, “İnternet olmadan bilgisayarın olması çok bir şey ifade etmiyor. Buraya alt yapı oluşturmaları lazım. Burada bir sürü çoğun böyle problemi var. Çünkü internet çekmediği için dersleri takip edemiyorlar. Ben kendim için söyleyeyim. Sadece sınavlara girebiliyorum. Dersleri takip edemiyorum. Öyle de hiçbir şey öğreniyorum. Sınavı geçiyorsun ama hiçbir öğrenemedikten sonra bir faydası yok. Mesela biz derslerimizi telefon üzerinden takip ediyoruz. Ama burada kış koşulları oldukça zor. Sabahın erken saatlerinde gelemiyoruz. Sıcak olunca gelebiliyoruz. Ekstra işlerimiz de olmuş oluyor. Köy hayatı biraz daha yoğun tempolu geçiyor. Burada soğuk olunca da gelip duramıyorsun. Telefon üzerinden çok fazla yapamıyoruz. Bize mesela ‘yapamıyorsanız, sınava giremiyorsanız okulunuzu dondurun’ diyorlar. Bize sunulan fırsat bu olmamalı. Başka seçenekler sunmalılar. Dondurmak çözüm değil ki” diye konuştu.