Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin en uzun yaşayan şehirlerini sıraladı. İstatistiklere göre Türkiye'de yaşam süresi, erkeklerde 75,3, kadınlarda 80,7 ve toplamda 78. Yaşam süresi en uzun şehir ise Tunceli olurken, en kısa il ise Kilis oldu. İstanbul, erkeklerde 75,8, kadınlarda 81,5 ve genel ortalama 78,7'lik bir oran ile 59. sırada yer aldı.
Tunceli'de yaşam süresi erkeklerde 76.2, kadınlarda 85.7, genel ortalama ise 80.5...
DERSİM'DE UZUN YAŞAMIN SIRRI
Tuncelililer uzun yaşamın sırrının doğal ve sağlıklı beslenme olduğunu söylüyor. Özellikle doğada kendiliğinden yetişen otlara dikkat çekiliyor. Ali Dursun Kaya, "Tabiat güzel, hava güzel, o nedenle insanların uzun yaşamasının sırrı ondandır. Bir de doğada aldığımız bitkiler çok kalitelidir. Birinci derecede ilaçtır" dedi.
DOĞAL OTLAR BÜYÜK ETKEN
Konuya ilişkin konuşan 96 yaşındaki Ali Yeşilgöz, "Ben 96 yaşındayım. Biz arpa ile buğday yiyorduk, yalnız karnımızı doyurmuyorduk. Fakat en fazla kenger bizim dağdan geliyordu, o kengeri yiyorduk" dedi.
80 yaşına merdiven dayayan ve kanser hastalığını yenen Mehmet Yıldız da uzun yaşamın sırrının doğal beslenmeden geçtiğini söylüyor. Yıldız, "Benim yaşımı sorarsanız 80'e yaklaşıyoruz, 80 diyelim, şahsi payıma kanseri yendim. Nasıl yendim, olduğu gibi doğaya dönüyorduk, çökelek yiyorduk, tereyağı yiyorduk, arpa ekmeği yiyorduk" dedi.
Ulaş Deli ise, "Büyük şehrin kaosundan, stresinden görece olarak uzak oluşumuz belki de bu yaşam standardını etkiliyordur olumlu yönde, yani uzun yaşamak vesaire" şeklinde konuştu.
Az yemek yediklerinden, fakir olduklarından, fakirler uzun yaşar..Çok yemek sağlığa zarar verir..Doğal ürünler yarar sağlar..Hava ve su,doğal yaşam insan sağlığına oumlu etkiler yapar.