Bu hafta, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilimizde yirmi altı kurumun, on ilden AFAD personelinin katılımıyla düzenlenen ve dokuz farklı alanda uygulama yapılan tatbikata, Munzur Arama Kurtarma Derneği (MUDAK) olarak 26 kişilik gönüllü bir ekip ile yaklaşık bir hafta boyunca yer aldık. Gerek il içinden ve gerekse il dışından gelen ekiplerle yakın ilişkiler kurduk. İlimizde ve bölgemizde yaşanacak her türlü afette birlikte hareket etmenin koşullarını yaratmak için çabaladık. Çok farklı disiplinden gelen ekiplerin birlikte nasıl koordine olabileceğini de böylece deneyimlemiş olduk.
İlimizde bulunan “Yeni Dersim” İnternet Gazetesi tatbikat hakkında yaptığı haber ve o haberde adımızın geçme biçiminden dolayı bir açıklama yapmak zorunda hissediyoruz.
Söz konusu gazete 10 Kasım günü internet sitesinde haberi “Tatbikat yaptılar, çöplerini bıraktılar” manşetiyle vermiştir. Bu açıklama ile ismi geçen bütün kurumlar ve STK’lar zan altında bırakılmakta ve itibarsızlaştırılmaktadır. Sanki bizler yemek yemiş ve çöplerimizi ortalığa yayarak oradan uzaklaşmışız gibi bir intiba yaratılmaktadır. Bu kadar insani çabanın, yine insanlığın bir çözüm bulamadığı çöp sorunuyla gölgelenmesini bizler kabul etmiyoruz.
Olayın gerçek içeriği ise şöyledir: Tatbikat gün boyu yağmur altında devam etmiş ve gece sona ermiştir. Gönüllüler, öğrenciler ve resmi görevli personel alandan günün yorgunluğu ile ayrılmıştır. Sahanın temizlenmesi ile çadırlar, iş makineleri, teknik bir kısım teçhizatın toparlanması ertesi güne bırakılmıştır. Ertesi gün yağmurlu hava nedeniyle alana kimse gitmemiş, bir gün aradan sonra, AFAD personeli dernek üyelerimiz ve diğer gönüllü gruplar tarafından tatbikat alanı toparlanmıştır. Çöplerin toplanması aşamasında bölgede bulunan gönüllülerden birinin fotoğraf ve video çekerek kapalı gruplarda “Arkadaşlar keşke bu çöpler burada kalmasaymış” şeklindeki sitemi tahminimizce o gruplarda kayıtlı olan diğer bir üye tarafından gazetelere gönderilmiş. Gazeteciler haberin içeriğini hiçbir şekilde doğrulamadığı halde, alelacele yanıltıcı bir manşet ile yayınlamıştır.
Bizler bu şehirde yaşayan gönüllüler olarak, şehrimizi bekleyen tehlikelerin farkındayız ve bunun yaratacağı yıkımı önlemek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Başta yerel basının ve bütün sivil toplum kurumlarının da bize bu hassasiyetle yaklaşmasını temenni etmekteyiz.
Munzur Arama Kurtarma Derneği
Medya görevini yapıyor bu tekzip ki yalanlama demektir. Merdi Kıpti yakalanınca sirkatini okurmus. Öyle bir ben yapmadım deyişi aslında ikrardir. depremde en az zayiatı vereceği muhakkak zaten insan kalmadı. Deprem bahane tatbikat sahane
Tekzip metni haberin yayınladığı yerlerde aynı sütun ve şekilde yayınlanır. Haberin olduğu alana neden girmediniz tekzibi?