banner62
BİST
7.913,76
ALTIN
1.864,65
DOLAR
28,99
STERLİN
36,39
EURO
31,23

"En çok boşanma Dersim'de"

CHP eski Tunceli Milletvekili ve hukukçu Hüseyin Aygün, boşanma vakalarının en çok Dersim'de yaşandığını ifade etti.

Yeni Dersim
Yeni Dersim
22 Temmuz 2020 Çarşamba 11:18
"En çok boşanma Dersim'de"

CHP eski Tunceli Milletvekili ve hukukçu Hüseyin Aygün, sosyal medyadan "Dersim'in asıl sorunu" başlıklı bir paylaşım yaptı. Aygün, boşanma vakalarının en çok Dersim'de yaşandığına dikkat çekti. Hüseyin Aygün şu ifadeleri kullandı; "Dersim, Türkiye'de boşanma sayısının evlilik sayısından fazla olduğu tek şehirdir.. Türkiye'de en fazla yalnız yaşayan insan, Dersim'dedir.. Dersimli haneler, çocuksuz ya da bir iki çocukludur.. Dersim, Türkiye'de "nüfusu en fazla ve en hızlı azalan il"dir. O halde düşünelim: Evlilik, ayakta kalan aile ve çocuk sayısını artıramayan, bilakis tam tersine azaltan, neslini sürdüremeyen bir toplum nasıl var olacak?"

TÜİK VERİLERİ NE SÖYLÜYOR?

TÜİK verilerine göre evlenen çiftlerin sayısı 2018 yılında 554 bin 389 iken 2019 yılında yüzde 2.3 azalarak 541 bin 424 oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı binde 6.56 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı 2018 yılında 143 bin 573 iken 2019 yılında yüzde 8.0 artarak 155 bin 47 oldu. Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı binde 1.88 olarak gerçekleşti.İlk evlenme yaşı yükseldi Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı 2019 yılında erkeklerde 27.9 iken kadınlarda 25.0 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,9 yaş olarak gerçekleşti.

ÖNCE BAYBURT SONRA TUNCELİ

Kaba evlenme hızının 2019 yılında en yüksek olduğu il, binde 7.89 ile Aksaray oldu. Bu ili binde 7,86 ile Adıyaman, binde 7.77 ile Kilis izledi. Kaba evlenme hızının en düşük olduğu il ise binde 4.45 ile Gümüşhane oldu. Bu ili binde 4.93 ile Tunceli, binde 5.19 ile Bayburt izledi.Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin kaba evlenme hızları incelendiğinde, 2017 yılında en yüksek kaba evlenme hızının olduğu ülke binde 7.5 ile Litvanya oldu. Litvanya'yı binde 7.3 ile Romanya ve binde 7.1 ile Türkiye izledi. En düşük kaba evlenme hızının olduğu ülke ise binde 3.1 ile Slovenya oldu.

Son Güncelleme: 29.07.2020 10:14
Anahtar Kelimeler:
Hüseyin Aygün
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.