Aralarında Tunceli Belediyesi ile 7 ilçe belediyesinin yer aldığı Dersim Katı Atık Birliği tarafından yapımı planlanan Sütlüce Katı Atık Bertaraf Tesisi tartışmaları sürüyor. Sütlüce ve çevre köylüler, tesisin yerinin değiştirilmesi konusunda dava açarak ve çeşitli eylemler yaparak çağrısını yineliyor.
Tunceli Emek Gazetesi'nin haberine göre; 4 CHP’li ilçe belediye başkanı da birliğe, yapımı planlanan tesisin yer değiştirmesi konusunda acil çağrıda bulundu.
Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun ve Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, Dersim Katı Atık Birliği’ne (DER-KAB) projenin mevcut alanda yapımın vazgeçilmesi yönünde karar alınması çağrısında bulundu.
Belediye başkanlarının yaptığı çağrıda, “Tesisin yapılacağı alanın, sosyolojik, kültürel, çevresel açıdan, ayrıca şehir merkezine çok yakın olması sebebiyle çok yakın bir gelecekte şehir merkezinde koku ve kimyasal etkiden yaşanamayacak konuma gelineceği ve bu sebeplerle halk sağlığı açısından büyük sorunlar yaratacağından, geri dönüş ve telafisi bakımından sıkıntılar yaşamamak için; keza yöre köylülerin haklı itirazları nedeniyle oluşturduğu kamuoyu desteğinin ilimizi aşıp İstanbul ve Avrupa’nın bazı kentlerinde de gördüğü desteğin ve oluşan tepkinin görülmezlikten gelinemeyeceği dikkate alınarak tesisin mevcut alanda yapımından vazgeçilmesi yönünde karar alınmasını Meclis üyeleri olarak talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Dersim Belediyesi ve 7 ilçenin belediye başkanlarınca AB'nin fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne köylüler ağaçların kesileceği ve çevreye zarar verileceği gerekçesiyle karşı çıktılar.
Köylülerin itirazları sonrası Dersim Belediyesi'nde meclis oylaması yapıldı. Oy çokluğuyla belediye, projeden çekilmedi. Bu 4 ilçe belediyesi ne oldu da o zaman yapılması yönünde karar verirken bugün projeden çekilme kararı alıyor. Daha geçen gün bu köylüler sizi tekrar görüşmek üzere toplantıya davet etti tenezzül edip toplantıya dahi katılmadınız. Tabi seçim zamanı göz boyama zamanı geldi. dürüst değilsiniz halk bunu yemez. Hoş biz işimize bakarız. öyle veya böyle bu karardan vazgeçilmeli. ama siz bu karar ile aklanmış pürü pak olmayacaksınız olamazsınız.