90’lı yıllarda yaşanan köy boşaltmaları hafızalardaki tazeliğini korurken benzer bir olayın da Pertek Yukarıyakabaşı Köyü’ne bağlı Ağaca mezrasında yaşandığı ileri sürülüyor. Yaklaşık 60 yıldır Ağaca mezrasında yaşayan Ali Kaplan ve ailesi, korucuların kendilerini göçe zorladığını belirtiyor.
“ALEVİ OLDUĞUMUZ İÇİN”
Korucuların kendilerine baskı uyguladığını belirten Ali Kaplan, “Alevi olduğumuz için. 80’de biz kaçmasaydık bizi evle beraber yakacaklardı. Yine aynı. Göçe zorluyorlar. Karakol çavuşları da koruculara destek veriyor. Gelip karşımda kurt işareti yapıyorlar. Beni bir gün ihbar ettiler bana küfür ettiler. Devlet bunları görsün. Bu ayrımcılık değil de nedir?” dedi.
“BİZE KARŞI KURT İŞARETİ YAPIYORLAR”
Dayanacak gücünün kalmadığını belirten Ali Kaplan, “Bize gelip kurt işareti yapıyorlar. Devlet bu koruculara sahip olsun. Bizim de artık dayanacak gücümüz kalmadı. Devlete, valiye, alay komutanına sesleniyorum. Biz köyümüzü terk edip nereye gidelim?” şeklinde konuştu.
“KORUCULAR TEHDİT EDİYOR”
Ali Kaplan’ın oğlu Tuncay Kaplan ise, “Sürekli hafta sonu korucular sabaha kadar silah atıyorlar. Buradaki suniler bizi tehdit ediyorlar. Devlet köylere dönüş projesi çıkarmış, biz köyümüze döndük ama korucular tarafından tehdit ediliyoruz. Bir gün oğlakları otlatırken korucular beni tehdit etti. Sürekli bizi göçe zorluyorlar. Bunların elinden silahların alınmasını istiyoruz. Can güvenliğimiz yok” ifadelerini kullandı.
“ANNEMİ TRAKTÖRE BAĞLADILAR”
Bir süre önce annesinin korucular tarafından traktöre bağlandığını da belirten Tuncay Kaplan, “Korucu gelip annemi traktörün arkasına bağlıyorsa, bize hakaret ediyorsa, bu karakol komutanları neden bunlara destek veriyor, neden haklarında işlem yapılmıyor, neden silahları elinden alınmıyor” dedi.
Kaplan ailesi, Dersim kamuoyundan dayanışma ve hukuki destek bekliyor...
Haberin tamamını buradan izleyebilirsiniz…
Bu kişi hiç yargıya gitmemiş..Nasıl olur, kendisine hakaret yapıldıysa karakol gitmesi gerekmezmi?..Tunceli gibi yerde bu olay biraz tuhaf...Kendi köylüleri ne diyor?
Haberin her yeri yalan ve uydurma 60 senedir aynı köyde yasiyorum diyor ama 80 de girmeseydik yakacaklardı demesi korucular teyzeyi traktöre bağlamış böyle bir yalan yok alevi olduğumuz için diyor amca Allah için bu nasıl bir yalandır birde kurt işareti yapıyorlarmış karşısına geçip düşünün durduk yere kim gelip kurt işareti yapar birine yada neden yapar ki böyle bir yalan da fazla bir yalan olmuş işin özü bu amcaya yazıp verdikleri kağıttaki yalanlar yada ezberlettikleri yalanlar geçmişteki gibi pkk nın dhkp c nın tikkonun galiba kalıntıları yada siyasi oluşumları geçmişteki gibi gariban köylülere baskı yapmaya mı başladılar yazık haber yapan da bence gerçekleri görüp de yazsa kaldiki valiliğin yaptığı açıklamalarda bu haberi tamamiyle yalanliyor artık yeter bu ülkeye memlekete verilen zararlar dünya gelişiyor TUNCELİ geriye gidiyor yazık yazık
Merhaba çok üzüldüm çok kaplan ailesiyle aynı köylüyuz zaten yanliz onlar orda kaldı mücadeleniz direnisiniz ve ses çıkarmanız hemde yüksek sesle konusmaniz hakkınız olan kendi köyünuzde de huzur içinde yaşamak hakkınız saldırılarıda kınıyorum yapmayın bu dünya hepimize yeterde artar bırakın herkes yaşasın insanlara cehennemi yaşatmayın selamlar sevgiler
Propaganda gibi geldi bana bu haber yalan gibi inanmadım doğrusu iyi günler