Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice, pandemi sürecinde genelde ve yerelde esnafa yönelik alınan tedbirler ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu. Hıdır Belice'nin açıklamaları şöyle;
Saygı Değer Esnaflarımız ve Halkımız; Covıd-19 salgınının tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte DSÖ’nün Pandemi ilanından bu yana geçen bir yılı aşkın süre içinde salgınla mücadelede halkımız ile esnaf ve sanatkârlarımız bir yandan koronavirüsle mücadele ederken diğer yandan salgın yönetimi kapsamında özellikle kısmi ve tam kapanma kararlarının alındığı süreçlerde uygulanan tedbirler sebebiyle ekonomik olarak büyük sıkıntılarla mücadele ettiler, etmeye devam ediyorlar. Öncelikle koronavirüse yakalanan tüm hemşerilerimize şifa, hastalık sebebiyle kaybettiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dilerim. Öte yandan hayatın devam ettiği gerçekliğinden hareketle temel ihtiyaçların giderilmesi, faturaların, kredilerin ve çeşitli borçların ödenmesi gibi zorunlu geçim sorunlarımız da eş zamanlı olarak devam etmektedir. Kapanma süreçlerinden ekonomik olarak en fazla etkilenen kesimlerin başında özellikle her meslek dalından esnaf ve sanatkârlarımız ile toplu ulaşımın sağlanması alanında hizmet veren otobüsçülerimiz, minibüsçülerimiz, okul öğrenci servislerimiz ve taksicilerimiz gelmektedir. Bu bağlamda pandemi başından beri Tunceli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak gerek Konfederasyonumuz aracılığı ile devletle, gerekse yerel düzeyde ilimiz Valiliğiyle, İlçe Kaymakamlıklarıyla, yerel yönetimlerle, ilgili ve yetkili diğer kurumlarla ilimiz genelinde esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarına ve taleplerine çözüm üretilmesi konusunda alanımız ve yetkimiz dâhilinde olan tüm hususlarda üzerimize düşen görev ve sorumlulukları fazlasıyla yerine getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Covid-19 salgın süreci çalışmalarımız kapsamında;
GENELDE;
-Esnaf ve Sanatkârlarımızın sorunlarına dönük talep ve beklentileri için merkezi düzeyde Ankara’da Konfederasyonumuzun genel merkezinde gerçekleştirilen toplantılara düzenli olarak iştirak ederek esnaf ve sanatkârlarımızın temsilen tespitini yaptığımız sorunları, talepleri, destek ve yardımlar ile beklentileri konusunda her zaman sesleri olduk.
-Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla kullandırmış olduğumuz kredilerin; ilk 3 ay faizsiz olarak, İkinci 3 ay faizli olarak, üçüncü 6 ay ise faizli olmak üzere toplamda 1 yıl ertelenmesi sağlandı. -BAĞ-KUR pirim borcunu ödememiş esnaf ve sanatkârlarımıza 1 yıl boyunca sağlık hizmeti sağlandı. -Birikmiş pirim borcunu ödemeyen ve emekliliğini hak etmiş esnaf ve sanatkârlarımız için kamu bankalarıyla anlaşmalar yapılarak emekli olmaları sağlandı.
-Vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, sosyal güvenlik primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı işsizlik sigortası primleri, trafik cezaları ve diğer idari para cezaları ile bunlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları, belediyelere olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve faizleri, yıllık oda aidatları, SGK primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı işsizlik sigortası primleri, icraya düşmüş krediler dâhil kamunun tüm alacaklarının yapılandırılması sağlandı.
-Çeki, senedi protesto olmuş kefalet ve teminat bulunmayan mağdur durumdaki esnaf ve sanatkarlarımıza 25 bin TL işletme kredisi 6 aylık ödemeli 36 ay vadeli olmak üzere yıllık 4.5 faiz oranıyla kredi sağlandı. -Esnaf ve sanatkârlarımızın yanlarında çalışan işçilerin işten çıkarılmaması için kısa çalışma ödeneği sağlandı.
-Yeni işyeri açmak isteyen esnaflarımıza KOSGEB’den geleneksel ve ileri girişimcilik programı kapsamasında 5 bin kuruluş desteği, kişi başına 5 bin ile 20 bin TL yılsonu performans desteği, işletmenin sermaye ihtiyacı için 50 bin ile 70 bin TL düşük faizli kredi desteği sağlandı. Ayrıca imalat ve üretim yapan mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere 75 bin TL’ye kadar 3 yıl ödemesiz, 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitle 5 yıl vadedeli destek kredisi başlatıldı.
-Odamıza kayıtlı tüm üyelerimize 200 bin TL aylık, 3 aylık ve 6 aylık ödemeli 60 ay vadeli olmak üzere yıllık 4.5 faiz oranıyla işletme kredisi sağlandı. - Basit usule tabi esnaf ve sanatkârlarımıza 1 yıl boyunca vergi muafiyeti getirildi. Gelir veya basit usule tabi esnaf ve sanatkârlarımıza gelir kaybı desteği, kira desteği ve ciro kaybı desteği sağlandı.
-Yine katılım sağladığımız son toplantıda alınan kararlar neticesinde Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’a Konfederasyon Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken tarafından 12 maddeden oluşan; Esnaf ve sanatkârlarımız için gelir vergisi ve stopaj muafiyeti sağlanması, elektrik, su, doğalgaz faturalarının geçici olarak devlet tarafından ödenmesi, tüm mesleklerde iş ve ticaret yapan esnaf ve sanatkârlarımıza ve yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi ve SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi, esnaf ve sanatkârlarımızın tüm borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi, pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya düşen ve yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkı tanınması, ticari araçların almış oldukları akaryakıttan ÖTV ve KDV indirimi sağlanması, risk altında olan esnaf ve sanatkârlarımıza Covid- 19 aşısında öncelik tanınması, kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek yeni başvurulara imkân tanınması, tam kapanma döneminde muafiyet kapsamı dışında bulunan iş yerlerine nakdi destek yardımı yapılması talepleri sunulmuş olup açıklanan pakette birçoğuna yer verilmiştir.
YERELDE;
-Pandemi başından beri esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını yerinde görüp tespitini eksiksiz yapabilmek için il, ilçe, kasaba ve köylerimizde bulunun tüm esnaflarımızın iş yerlerini ziyaret ederek bire bir görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmeler sırasında tespit edilen sorunlar, ihtiyaç ve talepler ilimizde Valilikle ve Belediye ile ilçelerimizde kaymakamlıklar ve ilçe belediyelerimizle gerçekleştirilen görüşmelerde iletilerek çözüm için taleplerde bulunulmuştur. Bu çalışmalarımız neticesinde Valilik, kaymakamlıklar, il ve ilçe belediyeleri çeşitli yardımlarda bulunmuştur. Gerekli destek ve yardımların yapılması için bundan sonrada özverili bir şekilde çalışmalarımız devam edecektir.-Salgın yönetimi alanında yayınlanan genelgeler ile ilimiz Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararları anında Esnaf ve Sanatkârlarımıza en doğru şekilde aktararak iş ve çalışma kolaylığı sağladık. Gerek yazılı gerek sözlü olarak kurumsal danışmanlık hizmetlerini çok aktif bir şekilde sunarak tedbirlerin tam ve doğru uygulanması için gerekli tüm çalışmaları yaptık. Bu sayede zaten zor durumda olan esnaf ve sanatkârlarımızın yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmamasını sağladık.
-Pandemi başında Valilik tarafından oluşturulan salgın denetimi ve tedbirleri çalışmalarında yer alarak, çalışmaları yakından takip edip esnaf ve sanatkârlarımızın hak ve menfaatlerini kurumsal dayanışma ve işbirliği içinde en üst düzeyde temsil ettik.
-Esnaf ve Sanatkârlarımıza ait iş yerlerinin denetiminde İlimiz Salgın Denetim Ekibi içinde yer alarak birebir bilgilendirme çalışmaları yaptık. Ayrıca kurmuş olduğumuz sosyal medya hesaplarımız, whatsapp gruplarımız ve telefonlar üzerinden düzenli olarak bilgilendirme çalışmalarımıza devam ederek esnaflarımızın tüm sorunlarına ve ihtiyaçlarına yetkimiz ve hizmet alanımız kapsamında 7/24 saat cevap olmaya çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. -Kurumumuz kısmi ve kapanma kararlarının alındığı süreçlerin hiçbirinde kapanmaya gitmeyerek tüm risklere rağmen personellerimiz mesai saatleri içinde özveriyle esnaflarımıza gerekli mesleki hizmetleri sunmuş ve herhangi bir aksaklığa mahal vermeden görevlerini yerine getirip, getirmeye de devam etmektedirler.
-Pandemi başından beri Yönetim Kurulumuz büyük bir özveriyle çalışma ve hizmetlerini eksiksiz sürdürmüş, gerçekleştirdiği toplantılarda almış oldukları kararlarla esnaf ve sanatkârlarımıza eksiksiz ve doğru bir şekilde hizmet etmişlerdir. Esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını çözmek ve mesleki çalışmalarını kolaylaştırmak için başta İl Valiliğimiz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla dayanışma ve işbirliği içinde çalışmalarımız devam etmektedir.
-Pandemi ile mücadelede toplu ulaşım araçlarımız, ticari taksilerimiz ile esnaflarımıza ait iş yerlerimizin daha sağlıklı ve daha hijyenik olması amacıyla gerek esnaflarımızın gerek halkımızın sağlığını koruyarak daha güvenli hizmet sunmak amacıyla çalışmalarımız kapsamında kurumumuzca dezenfeksiyon makineleri ve teçhizatı alınarak tüm iş yerini dezenfekte etme çalışmalarımız devam etmektedir.
-Valilik ile yapmış olduğumuz çalışmalarda kısıtlamadan muaf olmayan meslek kollarındaki kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, kafe, kafeterya, çay ocağı, okul kantinleri, öğrenci servisleri, yöresel sanatçılarımız, toplu taşıma araçlarını işleten esnaf ve sanatkârlarımızın oda kayıtları üzerinden bilgileri liste halinde Valimiz Sayın Mehmet Ali Özkan’a sunulmuştur. Sayın Valimizin talimatlarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinde yapılan sosyal durum incelemesinde durumu uygun bulunan esnaf ve sanatkârlarımıza 3’er defa nakdi yardım yapılmıştır. - Sayın Valimizin başkanlığında bazı meslek kollarından esnaflarımızla yapılan toplantılarda esnaf ve sanatkârlarımızın dile getirdiği belirli sorunlara çözüm sağlanmıştır.
-Kısmi ve Tam kapanma sürecinde kısıtlamadan muaf olan üretim, imalat, tedarik, lojistik, gıda, nakliye, inşaat, ulaşım, enerji, temizlik, akaryakıt, servis vb. meslek kollarında çalışan esnaf ve sanatkârlarımızın ticari hayatlarının aksamaması için İl Valimizden talep etmiş olduğumuz ve kendisinin de büyük bir duyarlılık örneği göstererek onay vermiş olduğu izin sayesinde odamız tarafından ‘Geçici Görev Belgesi’ düzenlenmiş ve sorunsuz bir şekilde ilimizde ticari hizmet akışının devamlılığı sağlanmıştır.
-İlçe Kaymakamlıklarıyla yapmış olduğumuz çalışmalarda tespit etmiş olduğumuz ilçe esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını ve taleplerini ilçe Kaymakamlarımıza ilettik ve çok mağdur durumda olan esnaf ve sanatkârlarımız için destek ve yardım talep ettik. Kaymakamlıklarımız büyük bir duyarlılık göstererek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden imkânlar dâhilinde bu taleplere dönük yardımlarda bulunmuşlardır.
-Merkez ve ilçe belediyelerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde merkez ve ilçe esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını doğrudan aktararak, geçirmekte olduğumuz bu zor süreçlerde destek ve yardımlarda bulunmalarını talep ettik. Bazı ilçe belediyelerimiz küçük esnaflarımızdan alış veriş yapmak şartıyla; taksi işleten esnaflarımıza kişi başına 300 litre akaryakıt ile 1000’er lira alış veriş çeki desteği, kadın, erkek kuaför salonu işleten esnaflarımıza kişi başına 2000’er lira alışveriş çeki desteği, kantin işleten esnaflarımıza kişi başına 2000’er lira alışveriş çeki ile 1 ton kömür desteği, kahvehane, kıraathane, işleten esnaflarımıza kişi başsına 2000’er alışveriş çeki desteği, kadın esnaflarımıza 1000’er lira alışveriş çeki ile 1 ton kömür desteğinin yanı sıra, kira ile su faturaları desteği ve çeşitli sosyal yardımlarda bulunmuşlardır.