Munzur Çevre Derneği'nin çağrısıyla Geyiksuyu, Ovacık, Hozat ve Çemişgezek köy derneklerinin de katılımıyla Dersim'deki maden projelerini konu alan panel gerçekleştirildi. Geyiksuyu'nda yapılan panele CHP Milletvekili Polat Şaroğlu, CHP İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, Av. Barış Yıldırım, Tunceli eski belediye başkanlarından Hasan Korkmaz, sanatçı Metin Kahraman, Munzur Çevre Derneği temsilcileri Ali Yıldız, Özkan Arslan, köy dernekleri temsilcileri, muhtarlar ve köy halkı katıldı.
DERSİM'DE BİLİNEN 145 MADEN PROJESİ VAR
Bilgi Edinme Kanunu kapsamında çeşitli idarelere başvuru yaptıklarını belirten Av. Barış Yıldırım, "Bize verilen yanıtta 145 madencilik projenin olduğu söylendi. Vahim olan durum ise şu; Yakın zamanda Munzur ve Pülümür vadilerinin kesin korunacak hassas alan olacağı söylenmişti. Şimdi bakıyoruz, mevzuat hükümlerine ekolojik karaktere sahip tüm alanlarda maden sahaları var. Çevre düzenini planına aykırı olarak ruhsatlandırma yapılmış" dedi.
Av. Barış Yıldırım'ın konuşmasının tamamı...
DERELERİN NEREDEYSE TAMAMI MUNZUR'A KARŞIYOR
Madencilik projelerinin olduğu bölgelerdeki derelerin neredeyse tamamının Munzur'a karıştığını belirten Yıldırım, "Bu köylerin tamamının geçim kaynağı hayvancılık. Buradaki topraklar zehirlenirse burada hayvancılık yapılamaz. Ancak bakıyorsunuz bizim bölgemizdeki şirketler elini kolunu sallaya sallaya sondaj yapıyor.
TÜRKİYE'DE TEMİZ IRMAK VE NEHİR KALMADI
Türkiye'de neredeyse temiz kalmış bir ırmağın ve temiz kalmış bir nehrin olmadığını belirten Yıldırım, "Bakın Munzur'u hala koruyabildik. Mercan, Tagar, Hakis Deresi hala korunabilmiştir. Bunlar da ülkenin gelecekteki su kaynaklarının belirleyici unsurları olacaktır" dedi.
DERSİMLİLERİN ÖLÜM KALIM MÜCADELESİ
Madenlere karşı verilecek mücadelenin birlikte yapılması gerektiğini altını çizen Yıldırım, "Mücadeleyi ancak birlikte başarabiliriz. Basın burada dördüncü kuvvet. Basının önemli olan rolü teşhir etmektir. Basın etkin şekilde bu süreci anlatması gerekiyor. Bizim Dersimliler olarak verdiğimiz mücadele mukadderat mücadelesidir, ölüm kalım mücadelesidir" diye konuştu.
Ne köy kaldı, ne halk kaldı, göçenlerde geri gelmedi..Yaşlı birkaç kişi kaldı, onlarda Hakka yürürse köylerde hiç kimse kalmayacak..Hangi genç köyde kalır ki?Bittik yandık sözleri boş sözler..Temiz doğaya kimse gelmiyor ki?Ya sanki Tunceli nin her tarafı maden fışkırıyor.Yok öyle bir şey..Çemişgezek ve Pülümür arası 180 km. hepsi de dağ..Bu dağlar karın doyurmaz.Bu dağlar neye yarar?Maden varsa ,işletilsin istihdam yaratılır, nüfus artar.Boş dağları ne yapayım.
Dağları, dereleri, ekolojiyi kurtarmaya güya çalışıyorlar,ama insanı kurtarmaya çalışmıyorlar.İnsan kalmadı her gün göç var..İnsan olmadıktan sonra o dağların ,ekolojinin ne yararı olur ki, ne değeri kalır?...İnsanlarımız gidiyor ve geri gelmiyor.Ne yapayım o dağları ve ekolojiyi?.
barış bey katı atıkta sızan suyun harçiğe akması hakkında neden konuşmuyor. dersim sadece kendi köyünün olduğu vadisi midir
1993 yılında yakılıp boşaltılan köyler bir gün biriniz dile getirmedi daha çocuktum o zaman perişan olduk hiç kimse el uzatmadı hiç kimse arayıp sormadı en ufak yardımda bulunmadı okuyamadık hep ezildik bütün bedelleri ödedik siz ne yaptınız insanına sahip çıkmayanlar şimdi kalkmış dağa taşa sahip çıkıyorsunuz sizin projeniz nedir insanlar bir daha geri gelsin okul yok çalışma imkanı yok hastane yok ev yok geri dönsek evi nasıl yapıcaz sizmi para vereceksiniz nasıl geçineceğiz tezekmi yiyeceğiz bırakın bu boş siyaseti proje sunun iş imkanı yaratın okul yapın hastane fabrika hangisini yaptınızda insanlar dönsün hep yalan hep yalan icraat sıfır
madenlerde parti marslari o da olmadi ataturkun genclige nutku giriste horasan erenleri gulbengleri okunursa caliskan dersim koylusu birlikte eline kazma gecince goruruz fiskiran bereketi. yanda guleman ferrokro dersimli isci koylulerle sendikal ve koperatif dayanismasi beraber beklenen turkiye demokratik devrimi de gerceklesir. munzur daglarinda kina yakariz. Maoya selam soylenise devam