Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 17 Nisan 2021 tarihinde başlayacağı ilan edilen Bölgesel Amatör Lig (BAL), Mayıs ayının son haftasında ertelenmiş ise de, bu yönde kafa karışıklığı devam ediyor.
4 grup şeklinde oynanan 3. Ligin bitimine kısa bir süre kala Bölgesel Amatör Ligden düşecek takımlar ile 2. Lige yükselecek takımların belli olmaya başladığı son sürece girilmiştir.
3. Ligden düşecek kulüplerin yöneticileri, Bölgesel Amatör Liglerinin başlamamasını gerekçe göstererek TFF üzerinden baskı oluşturmak suretiyle 2020 – 2021 sezonunda BAL Ligi başlatılmayarak, 3. Ligden düşmenin kaldırılması yönünde lobi faaliyetleri yürütmektedirler.
Pandemi öncesinde 3 grup şeklinde oynanan 3. Ligin, 2019 – 2020 sezonunda tüm dünyayla birlikte ülkemizde yaşanan salgın nedeniyle BAL Liglerin tamamlanmasından kaynaklı Bölgesel Amatör Liglerden 4 ‘er takımın 3. Lige çıkarılmasıyla 16 şarlı takımlardan oluşan 4 gruba yükseltilerek 3. Lig başlatılmıştı.
Ancak TFF’nin 2019 – 2020 sezonunda 16 şarlı 4 grup şeklinde oynanan 3. Ligin, tekrardan eski sisteme dönülerek 18 erli 3 grup olacak şekilde 3. Ligden düşmenin olacağı, Bölgesel Amatör Lig (BAL’ın) oynanmayarak 2021 – 2022 sezonu için 12 şerli ve 14 erli gruplar olacak bir şekilde eski sisteme dönüş olarak yeniden şekilleneceği bir biçimde çalışmanın da düşünüldüğü yer almaktadır.
TFF’nin Ülkemizin alt yapısı olan Bölgesel Amatör Ligler (BAL) ile Süper Amatör Ligler (SAL’a) yönelik olarak bugüne kadar ayrımcı bir bakış açısıyla aldığı kararlar pandeminin sıkıntılarını yaşayan hem kulüplerde, hem de Amatör futbolcularda mağduriyetler yaratmasıyla birlikte ülkemizin alt yapısının temelini de sarsarak, gençlerin futbola yönelik bakış açısını da değiştirmiştir.
Oysaki, salgın nedeniyle 2019 – 2020 sezonu liglerin yarıda kalmasıyla birlikte bütçede bir artış söz konusu olmakla birlikte tahminlere göre TFF’den Amatör spor Kulüpleri Federasyonu ASKF’ye eski para birimiyle 1 trilyon TL alındığı söylenen ve kasaya giren para söz konusudur.
Söz konusu paradan Amatör Spor kulüpleriyle birlikte futbolcuların ne kadarı faydalanmış olduğu bilinmemektedir.
Pandemi sürecini iyi yönetemeyen iktidar, Bölgesel Amatör Ligler BAL ile Süper Amatör Ligler SAL sürecini de iyi yönetemeyerek Amatör Ligleri bir enkaza dönüştürmüştür.
Virüsü yayan sanki Amatör Liglermiş gibi hareket eden TFF, Pandeminin faturasını Amatör kulüplerle birlikte futbolculara çıkarmıştır.
Bölgesel Amatör ligdeki futbolcular, “fabrikadaki işçiler nasıl ekmeğini çıkarmak için nasıl çalışmak zorunda kalıyorsa, bizlerde futbolcu emekçileri olarak bedeli ne olursa olsun ekmeğimiz için oynamak istiyoruz” demektedirler.
Pandemi süreciyle yaşanan sıkıntılardan dolayı Amatör Kulüpler ile birlikte Amatör futbolcuların örgütlenmesinin gerekliliğini ortaya koymuş ve 266 BAL Kulüp başkanları 2020 - 2021 BAL sezonunda yaşanan salgını, sanki Amatör Ligler yayıyormuş gibi hareket eden TFF nin tutumuna karşı örgütlü bir yapı oluşturarak, Bölgesel Amatör Kulüpler birliği kurma kararı aldılar.
Gelinen nokta itibarıyla Amatör Kulüpler ile amatör futbolcular Bölgesel Amatör Ligler (BAL) ile Süper Amatör Ligler (SAL’ın) oynatılıp, oynatılmayacağı konusunda TFF’den net ifadeler bekliyor.