banner62
BİST
8.039,18
ALTIN
1.681,16
DOLAR
27,15
STERLİN
33,26
EURO
29,01

İnsan hakları tepkisi ile Avrupa Milli takımları, Katar’da yapılacak Dünya Kupasına, Boykota mı hazırlanıyor?

2022 FIFA Dünya Kupası Asya'da düzenlenecek olan 22. Dünya Kupası 2 Aralık 2010 tarihinde yapılan oylama sonucunda, FIFA tarafından Katar'ın ev sahipliği ile yapacağı, Katar Futbol Federasyonun organizesiyle Orta Doğu'da düzenlenen ilk turnuva olacak.

2022 Dünya kupası hazırlıkları çerçevesinde alt yapı çalışmaları yapan Katar’da insanlık dışı uygulamalarıyla, insan hakları örgütlerinin dikkatini çekmişti.

 İddialara göre Katar'daki Dünya Kupası stadyumları, çoğunlukla Hint alt kıtasından binlerce köle işçinin kanı üzerine inşa edildiği 6.500'den fazla işçi, zorlu vardiyalar, 50 derece sıcaklığında altında çalıştırılıp, sık sık fiziksel cezalarla insanlık dışı çalışma koşullarında öldüğü yönündeydi.

Bu iddiaların öne çıkması birlikte Dünyadan Katar’a yönelik ciddi tepkiler gelmesi üzerine 2022 FIFA Dünya Kupasının Katar’da yapılmasını tehlikeye düşürmüştür.

Katar’da yapılacak 22. Dünya kupası grup eleme maçlarının oynanmasıyla birlikte Çarşamba günü Norveç – Cebelitarık milli takımları müsabaka öncesinde “Sahada, saha dışında insan hakları”  yazılı tişörtlerle sahaya çıkarak tepki gösterdiler

Bir diğer tepki de Almanya – İzlanda milli takımları müsabaka öncesinde  “HUMAN RİGHTS İNSAN HAKLARI” yazılı tişörtlerle sahaya çıkarak tepki gösterdiler.

Üyesi olduğum Uluslararası Af Örgütü de 2022'de Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak Katar'da stadyumların inşaatına hazırlanılırken  (Amnesty International) ülkenin göçmen işçilere muamelesini sert dilde eleştiren bir rapor yayımladı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, ''Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar'da bu kadar çok sayıda göçmen işçinin acımasızca sömürülüp hak ettikleri ücretten yoksun ve yaşama savaşı verir halde bırakılması affedilemez bir durum olduğu dünya futbolunu temsil eden FİFA'nın 2022 Dünya Kupası ile ilgili inşaat projelerinde insan hakkı ihlallerine göz yummayacağı yönünde açık ve güçlü bir mesaj vermesi gerekir” dedi.

Af Örgütü  (Amnesty International) raporundan önce Eylül ayında Guardian gazetesinin yürüttüğü bir araştırmada Katar'daki göçmen işçilerin çalışma koşulları ''modern kölelik'' olarak tanımlanmıştı.

Türkiye – Hollanda ve Türkiye – Norveç müsabakalarında peş, peşe gelen bu yenilgilerin İnsan hakları duyarlılığından kaynaklı Avrupa Milli takımlarının Katar’a gitmemelerinde kaynaklı olabilir mi soruları aklıma geliyor ?

Katar'daki Dünya Kupası stadyumları, çoğunlukla Hint alt kıtasından binlerce köle işçinin kanı üzerine inşa edildiğine yönelik tıpkı Almanya ve Norveç milli takımları gibi Türkiye Milli takımı da insan haklarına saygıyı ve köle muamelesi görenlerin yaşamı pahasına kurulan stadyumlarda futbol oynama fırsatını sorgulasa ne güzel olurdu.

Katar'daki Stadyumların yapımı sırasında hayatını kaybeden binlerce işçinin kanlarıyla dolu bir stadyumda gösteri, oyun, eğlence olmamalı!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.